Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Lampolamme arkirutiinit vaihtelevat vuodenaikojen mukaan.

Kevät

Keväisin tunnelma on varsin odottava. Kevään ensimmäiset karitsat syntyvät yleensä maaliskuun alkupuolella.

Karitsoiden tulo tuo lampolaan vipinää, pikkuisten määkiminen erottuu selvästi aikuisten matalien äänien joukosta. Pienet myös hyppivät ja kirmaavat karsinaa edestakaisin sellaisella nuoruuden innolla, että hymy nousee paatuneimmankin katselijan kasvoille.

Karitsointi on samalla hyvin työlästä aikaa lampolassa, sillä kaikki ei aina suju aivan suunnitelmien mukaan. Ja vaikka sujuisikin, pitää tuoreita äitejä erotella muiden joukosta pikkukarsinoihin, joihin niitä sitten myös ruokitaan erikseen.

Tällä hetkellä meillä on kaksi astutuspässiä: suomelammas-pässi Voldemort sekä oma kasvattimme rygja-rotuinen Martti.

Kesä                                                                                                                                              

Uuhemme karitsoivat kolmessa ryhmässä. Ensimmäisen ryhmän vuoro on maaliskuussa, toisen toukokuussa ja kaikken nuorimpien uuhien vasta juhannuksen tienoilla. Tuolloin vanhimmat karitsat emoineen kirmailevat jo kesälaitumilla, missä ne viipyvät säistä riippuen noin syys-lokakuuhun asti. Ennen laitumelle siirtymistä aikuisten lampaiden villat keritään, jotta niille ei tule kuuma kesällä.

Lampaiden ollessa laitumella keräämme niille talveksi varastoihin heinää, kauraa ja olkia kuivikkeiksi. Silloin tällöin kokoamme ja kuivatamme myös pajun, haavan ja koivun lehdeksiä ojanpientareilta lampaille talviherkuksi.

Syksy

Syksyllä lampaat siirtyvät taas sisälle ja koittaa keritsemisen vuoro. Meillä kaikki lampaat keritään kahdesti vuodessa. Villat toimitetaan kehräämöön, missä niistä tehdään huovutuslevyä ja lankoja. Syksyn kuluessa myös teuraskaritsat lähtevät useassa erässä tilateurastamoon.

Parhaat kevään uuhikaritsoista jätetään kasvamaan uuhiksi, sillä joka syksy myös lauman vanhimmat uuhet laitetaan teuraaksi.

Syksyllä myös pässit laitetaan omiin uuhilaumoihinsa, jotta tulevana keväänä saadaan taas karitsoja.

Talvi

Talvella lampaat asustavat sisällä ja syövät päärehunaan esikuivattua heinää.

Pienet karitsat

©2017 Torikan Lampolan kotisivut - suntuubi.com